DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜK ve ÇOĞULCULUK « Gazete Baskın

7 Kasım 2024 - 12:16

DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜK ve ÇOĞULCULUK

DEMOKRASİ ÖZGÜRLÜK ve ÇOĞULCULUK
Son Güncelleme :

20 Mayıs 2022 - 10:55

171 views

Yusuf Ziya Kıvanç

Filozof Kant ; Halkına tuzak kuran devlet kötü devlettir der.
Şimdi Demokrasi konuşma zamanı… Demokrat bir devlet içinde mi yaşıyoruz modern demokrasi liberal demokrasi içinde mi yaşıyoruz…
Yoksa….
Uygar dünyanın yakaladığı insani değerleri düşünüyor veya bu değerlerin içinde miyiz…
Uygar demokrasilerde bireyler Özgürdür, Özerkdir Eşit statü içindedir. Hukukun eğemenliği altında bir yaşam düzenleri vardır..
Sivil Alanın sivil toplumun özgürlükçülüğe çoğulculuğa katılımcılığa dayanan hukuk normları üstünde OLMASI ile modern demokrasiler Özgür halk tarafından özgür halk için yönetilmesidir.
Bu gün demokrasiler temel düşüncede Özgürlük ilkesine dayanır demokrasilerde ortak değer özgürlüktür demokrasiler özgürlük yoğunluklu devletlerdir hayat özgürlükler içinde değer kazanır..
Özgürlük düşüncesi halk tarafından içselleşmeden demokratik kurumlara ulaşamazsınız..
Birey özgürlüğü beyin özgürlüğünü sağlamakla başlar beyinleri düşünceleri yeniliğe değişime kilitli insanlarla demokrasiye ulaşamazsınız..
Bunun için devletin görüşler ve inançlar karşısında yansız tarafsız olması ve bu çerçevede laikliği güvence altına alması lazımdır…
Başta devlet okul ve eğitim birimlerinde bireye ilmi veriler ideolojik süzgeçten geçmeden objektif çerçevede sunulması lazımdır..
Birey şartlanmadan değerlerini kendi üretecek seçimini kendi yapacaktır. Birey insandır öğrenir onun için okullarda objektif öğrenim vardır..
Öğretim değil..
Demokrasi düşünceler inançlar Cumhuriyetidir demokrasiler düşünceler üzerine baskıyı ve beyin yıkamayı red eder ideoloji aşılayan ögrenim demokratik değildir.
Demokrasiler sorgulayıcı eleştirel akla dayalı alışkanlıkları olan bireyler ararlar okulların görevi sorgulayıcı araştırmacı eleştirel akla dayalı insan vatandaş yetiştirme kurumlarıdır.
Evet düşün ama içinde düşün demek düşünmemek demektir.
Ağızların kapatılarak kırılan kalemlerle kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküleri söylenmez çağımızda düşünceler kurşuna dizilemez yasaklanan düşüncelerden yeni fikirler ortaya çıkmaz
Özgürlükler kötüye kullanılıyor ile devleti bölecekler parçalıyacaklar bahanesi ile Düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlanılmaz düşüncenin sınırlandığı rejimler Diktatörlüklerdir..
Demokrasinin sigortası demokrasiler ve alternatifleri daha özgür demokrasilerdir..
Gelişmenin ön şartı düşünmedir düşünceyi yerli yersiz sınırlayan. Bir Hukuk ve devlet insanı insan yapan öğeye özgürlüğe ihanet etmiş bir hukuk ve devlettir böyle durumlarda hukukta devlette meşruiyetini kaybetmiş demektir..
Batı demokrasilerinin övüncü çoğulculuktur.
Demokratik toplum kültürel tekelciliği içinde barındırmaz
Toplum Doğal Tabii HUKUKUNU yasasını arar bireyi benzersiz kılan şey başkalıklarıdır bireylerin ortak özellikleri farklı olduklarıdır..
Bu kültürel çoğulculuk demektir çoğul gerçeklikdir..
Doğa tek tip insan yaratan makine değildir Tanrı bile Babil kulesi ifadesi ile çoğulculuğu özendirir.
Akıl bize ötekinin varlığından gelir farklılık değiş tokuştur öteki öteki kaldığı sürece ırkçılık olmaz
Aslında çelişki çatışma toplumsallaşma biçimidir. Korkmamak lazımdır demokrasi bir üst dildir farklılıkların katı tarafları çoğulculuk içinde erir uyuma dönüşür..
Çoğulculuk zenginliktir kültürlerin çoğulcu kültürlere karkısı değişimin gelişmenin dinamiği enerjisidir..
Kültürel kimlik vatandaşlık kimliği ortak kimlik çoğulcu demokrasilerde gelişir ..
Demokrasiyi özlüyor korkusuz insanca yaşamak istiyoruz…
Faşist baskıların dayatmaların düşünce ve özgürlük kısıtlamalarının hukukun hukuksuzluğu altında gelecek endişelerin içinde yaşamak istemiyoruz.
Tek Adam Faşizmi Baskısı altında da olsak hukuksuzluk ve demokrasi yoksulu da olsak ümidimiz hep ayakta…
Bir gün Türkiyede modern liberal demokrasiye kavuşacak..
Selamlarımızla.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.