ANKA Haber Ajansı’nda yer alan habere göre,Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu’nun kadının soyadını düzenleyen hükmündeki “kadının evlenmeden önceki soyadını, eşinin soyadı olmadan kullanamamasını” eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Karara karşıoy kullanan üyeler, “Aile soyadı olarak kocanın soyadına öncelik verilmesi, eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmamaktadır” yorumunu yaparken bunun yasa koyucunun taktir yetkisi kapsamında olduğu yorumunu yaptı.
AYM, İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, Türk Medeni Kanunu’nun kadının soyadını düzenleyen hükmünü, “kadının evlenmeden önceki soyadını, eşinin soyadını kullanmadan kullanamamasını” eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Kararın konusu olan Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesi şöyle:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
AYM, kadının evlenmeden önceki soyadını, sadece eşinin soyadı ile birlikte kullanabilmesini Anayasa’ya aykırı bularak madde hükmünü oyçokluğuyla iptal etti. AYM, kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.