PAK İstanbul Temsilciliği’nde 10.12.2022 cumartesi günü “Anayasa Değişikliği Tartışmaları ve Kürtler” konulu bir panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak, Ümit Fırat(Araştırmacı, Yazar), Mehmet Celal Baykara(Hukukçu), Mehmet Gül (PAK Genel Başkan Yardımcısı) katıldılar.
Panelin açılışında PAK Genel Başkan Yardımcısı Kasım Ergün Kürtçe bir konuşma yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar yapılan tüm anayasalarda temel fikrin ‘’Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’’ olduğuna dikkat çeken Kasım Ergün, bugün de aynı anlayışın hem Cumhur İttifakı hem de Altılı Masa partilerince sürdürüldüğünü dile getirdi.
Panelde hukukçu Mehmet Celal Baykara Kanuna Esasi’den başlayarak bugüne kadar yapılan anayasalardaki temel anlayışa dikkat çekti ve Altılı Masa partilerinin bugün kamuoyuna açıkladıkları 84 maddelik anayasa taslağının esaslarında, Kürtlere dair herhangi bir hak ve özgürlük önermesinde bulunmadıklarını dile getirdi. M.Celal Baykara, anayasa değişikliklerinde Kürtlerin büyük bir güç ve role sahip olduklarını, ama bunun gereğince değerlendirilmediğine dikkat çekti.
Kürt yazar, araştırmacı Ümit Fırat, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana yapılan anayasalara dair kapsamlı bir analizde bulundu. Ümit Fırat, tüm anayasalarda ana temanın tüm etnik, düşünsel, siyasal farklılıkların yok sayıldığı tek renkli bir anlayışın egemenliği olduğunu dile getirdi. Her yeni anayasanın aslında eskisini arattığına vurgu yaptı. Ümit Fırat, bugün Irak Anayasasında da bir çok maddenin uygulanmadığını, Türkiye’de de anayasalardaki maddelere uygun bir pratiğin sergilenmediğini dile getirdi ve ‘’Anayasa değişikliği tek başına yeterli değildir. Tüm mantalitenin, idari sistemin de değişmesi gerektiğini, toplumun yeniden yeni anayasaya göre eğitilmesi gerektiğini’’ dile getirdi.
PAK Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gül de, Kürt ve Kürdistan sorunun özünde Kürt millerinin kendi geleceğini belirleme hakkı olduğuna, Kürt milletinin kendi ülkesinde kendisini siyasi, milli, coğrafi bir statü ile yönetmesi sorunu olduğuna dikkat çekerek; bugün yapılan anayasa değişikliği tartışmalarında, Kürtlerin acil taleplerinin yeni anayasada yer almasıyla Kürt ve Kürdistan sorununun çözümüne kapı aralanabileceğini dile getirdi.
Mehmet Gül, Kürtlerin kendi hak ve özgürlüklerinin anayasada garantiye alınmasının ancak, Kürtlerin bir taraf olarak davranmaları ve sivil itaatsizliğe dayalı kitlesel mücadeleleriyle yaşam bulabileceğini dile getirerek, bu konuda Kürtlerin bir aktör olarak davranmalarının önemine dikkat çekti. Mehmet Gül, Kürtler olarak Türk Devleti’nin tüm kanatlarının kendi devletlerinin çıkarları doğrultusunda değişim için kendilerince programlar sundukları bir süreçte, özellikle Kürtlerin bu tartışmalara kayıtsız kalmamaları gerektiğini ve bir taraf olarak değişim sürecine Kürtler lehine müdahalede bulunmaları gerektiğini dile getirdi.
PAK İstanbul Temsilciliği’ndeki panel, konuşmaların değerli sunumları, panele katılanların soru, görüş ve önerileriyle, verimli ve geliştirici bir atmosferde gerçekleşti.
Tüm katılımcılar bu tür seminer ve etkinliklerin devamının önemine özellikle dikkat çektiler.
PAK İstanbul Temsilciliği’ndeki panele çok sayıda Kürt aydın ve siyasetçi katıldı ve Kurdistan TV ile Kurdista24 TV de paneli izlediler.